Je winkelwagen is momenteel leeg!
Als edelsteenliefhebber met een wetenschappelijk achtergrond heb ik een probleem: ik kan simpelweg niet met droge ogen beweren dat edelstenen als batterijen werken – dat je ze moet ‘opladen’ en ‘ontladen’. Toch hoor en lees je dit overal. Maar klopt het eigenlijk wel? Of is het vooral een ritueel dat jou als persoon helpt, zonder dat de steen er zelf ‘iets van merkt’?
In deze blogpost bekijk ik dit onderwerp met een nuchtere blik, ondersteund door wetenschap en psychologie. Ik ga in op de zin én onzin van edelstenen opladen en edelstenen ontladen. Ik wil vooral een geruststellende boodschap meegeven: doe wat goed voelt voor jou, zonder angst dat je iets ‘verkeerd’ doet.
Moet je edelstenen echt reinigen en opladen? In dit blog benadeer ik dit van de wetenschappelijke kant. Daaruit blijkt dat edelstenen geen energie opgeven noch afgeven, omdat ze een stabiele kristalstructuur hebben. Toch ervaren veel mensen een bepaalde energie bij stenen, wat te maken kan hebben met intentie, associatie en het placebo-effect.
Reinigen en opladen is dus niet noodzakelijk voor de werking van de steen, maar kan wél waardevol zijn als persoonlijk ritueel. Het helpt je om intenties te versterken en een moment van rust te creëren. Wil je toch je edelstenen reinigen of opladen? Doe dat op een manier die voor jou prettig voelt, zoals met maanlicht, rook, water of geluid. Uiteindelijk draait het om jouw ervaring, niet om de steen zelf.
Hier vind je een compleet overzicht van alle methodes om je edestenen op te laden, te ontladen en te reinigen.
Deze termen worden nog wel eens door elkaar gehaald. Dit versta ik eronder:
Met mijn onderzoekende aard en kritische blik is dat de onderliggende vraag die beantwoord moet worden als je het hebt over edelstenen opladen en ontladen. Hiervoor duiken we wat dieper in de aard van kristallen.
Edelstenen zijn opgebouwd uit kristalstructuren en hebben unieke fysieke eigenschappen. Kristallen bestaan uit atomen die in een vaste, stabiele en regelmatige structuur zijn gerangschikt. Dit zorgt ervoor dat ze in een natuurlijke balans blijven zonder energie uit hun omgeving op te nemen of af te geven. Ze veranderen niet en hebben geen externe energie nodig om ‘in balans’ te blijven.
Dit verschilt fundamenteel van levende wezens zoals mensen, die voortdurend energie verbruiken, verwerken en beïnvloed worden door hun omgeving. Ons lichaam en onze geest zijn continu in beweging, en daarmee ook onze energie. De ene keer ben je blij, de andere keer boos. Soms lukt het je een nare opmerking van een ander probleemlos van je af te laten glijden, een ander moment raakt het je diep.
Dit is in tegenstelling tot een kristal dat in een stabiele staat verkeert. Een edelsteen is. Het maakt niet uit of het regent of de zon schijnt. De steen an sich verandert niet.
“In zuiverste zin van het woord zijn kristallen de vleesgeworden wetten van de natuur- en scheikunde. En om die reden is het onmogelijk ze te gebruiken om de wetten van de natuur en scheikunde te schenden.“
– R.A. Bonewitz, Kosmische kristallen, bewust omgaan met edelstenen, 2000
De wet van behoud van energie stelt dat energie niet zomaar kan verdwijnen of uit het niets kan ontstaan. Als edelstenen daadwerkelijk energie zouden opnemen of afgeven, zou dit meetbaar moeten zijn – en tot op heden is dat nog niet gelukt (met wetenschappelijk bewijs).
“Kristallen liggen niet zomaar hun helende energie af te geven”
-RA Bonewitz, Kosmische kristallen, bewust omgaan met edelstenen, 2000
Er zijn instrumenten waarmee energieveranderingen kunnen worden gemeten, maar bij edelstenen is zo’n effect nog nooit aangetoond. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat edelstenen energie een vorm is die we simpelweg (nog) niet kunnen meten. Tot die tijd blijft het een kwestie van persoonlijke ervaring en interpretatie. En dat is precies waar intentie en associatie een rol spelen.
Veel mensen zeggen dat ze de energie van edelstenen (en andere objecten) daadwerkelijk kunnen voelen, waaronder meerdere Dyona-klanten. Ze nemen een bepaalde trilling, warmte of sfeer waar bij een steen.
Hoe dit precies werkt, is echter niet duidelijk. Online en in boeken wordt vaak gesproken over energetische ’trillingsfrequenties’ en resonanties met je eigen energieveld. Hoewel deze termen uit de wetenschap komen, betekent dat echter niet dat het gebruik van deze woorden een sluitende verklaring zijn.
Wat wel zeker is: voor de mensen die het voelen, is de ervaring echt. Misschien heeft het te maken met een verhoogde gevoeligheid voor subtiele prikkels, of met hoe onze hersenen betekenis geven aan ervaringen. Wat de reden ook is, het feit dat iets niet verklaard kan worden, betekent niet dat het niet echt is.
Maar zelfs als je energie kunt voelen, betekent dat nog niet dat een steen daadwerkelijk energie opslaat of afgeeft. Het verklaart ook niet waarom een steen zou moeten worden opgeladen of ontladen. Waarschijnlijk stem je simpelweg af op je eigen waarnemingen en verwachtingen. En dat maakt het niet minder waardevol: jouw ervaring is wat telt.
Wat wél bewezen is, is het effect van intentie en associatie. Wanneer je gelooft dat een steen een bepaalde invloed heeft, zal je brein dit op een onbewust niveau bevestigen. Dit wordt ook wel het placebo-effect genoemd. Dit betekent niet dat iets ‘nep’ is, maar juist dat je eigen beleving krachtig genoeg is om effect te hebben.
Zelfs als edelstenen geen energie opnemen of afgeven, kan het reinigen, opladen en ontladen ervan toch een positief effect hebben – voor jou als persoon. Rituelen helpen om intenties te versterken, zorgen bv. voor rust en een gevoel van controle.
Denk bijvoorbeeld aan mediteren met een steen of een moment nemen om bewust met je intenties bezig te zijn. Dat kan veel meer impact hebben dan de steen zelf. Op deze manier wordt reinigen en opladen een waardevol ritueel, zonder dat het een strikte noodzaak is.
Nee hoor! Als je hier bent gekomen, begrijp je dat dit geen must is voor je (nieuwe) edelstenen. Er is dus echt geen reden tot zorgen als je je edelstenen niet regelmatig zuivert of in het maanlicht legt. Ik geloof er in dat de échte kracht niet in de steen zelf zit, maar in wat jij ermee doet.
Sommige mensen ervaren onnodige angst of stress als ze vergeten hun edelstenen te reinigen. Dit kan juist een belemmering worden in plaats van een steun. Laat je niet leiden door strenge regels: jouw ervaring is wat telt.
Wil je toch je edelstenen reinigen, opladen of ontladen, gewoon omdat het prettig voelt? Zeker doen! Hieronder vind je de meest voorkomende methodes.
De beste methode is diegene die voor jou goed voelt en toegankelijk is. Of kies waarvan jij zelf doorgaans ‘oplaadt’ (een douche = water, dansen = met geluid, geuren = met wierook, etc.). In dit blog ga ik hier dieper op in en deel ik de voors en tegens per methode.
… je kan het ook niet verkeerd doen!
Edelstenen reinigen, opladen en ontladen is niet noodzakelijk voor de werking van de steen op jou, maar kan wél waardevol zijn als ritueel voor jezelf. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat stenen energie opslaan of afgeven, maar je eigen intentie en beleving kunnen krachtig genoeg zijn om een verschil te maken.
Dus nee, edelstenen zijn geen batterijen die je moet opladen of ontladen. Maar als het voor jou goed voelt om ze op die manier te behandelen, dan is dat waardevol op zichzelf.
Het belangrijkste? Laat je niet leiden door strikte regels of angst. Gebruik edelstenen op een manier die bij jou past, en vertrouw op je eigen gevoel.
Heb je na het lezen van dit blog nog vragen, opmerkingen of andere inzichten? Ik hoor het heel graag! Stuur gerust een mailtje naar me.
Liefs,
Ilse (eigenares van Dyona) 💜
De belangrijkste bron (naast mijn eigen kennis) die ik heb gebruikt is het boek “Kosmische kristallen” van R.A. Bonewitz. Hij is opgeleid tot geoloog en mineraloog en heeft een PhD in gedragswetenschappen. Naast diverse wetenschappelijk publicaties heeft hij ook New Age boeken geschreven en gaf hij cursussen over persoonlijke en spirituele ontwikkeling en de ondersteuning van kristallen daarbij.