Je winkelwagen is momenteel leeg!
Informatie over de betekenis of eigenschappen van edelstenen en kristallen is makkelijk online te vinden. Alleen, soms is het fijner (en sneller) om een boek er op na te slaan. Online is vaak niet duidelijk wie het geschreven heeft en wat de bron is en het helpt je niet wanneer je op de ene site iets leest wat verschilt of zelfs tegenstrijdig is met dat op een andere site. Daarom deel ik graag met je mijn 5 favoriete must-read boeken over edelstenen.
Laatst werd mij gevraagd welke boeken over edelstenen ik aanraad. Ik heb veel boeken gelezen en doorgebladerd, maar heb zeker wel favorieten die ik het vaakst er bij pak. Hieronder vind je mijn must-read boeken inclusief mijn recensie en linkjes naar bol.com en andere websites.
Belangrijke notie: Vanwege de enorme verscheidenheid van edelstenen en het (nog) niet kunnen herkennen van je gevoel bij een steen zie ik absoluut het nut in van boeken om meer over edelstenen te leren en te helpen bij het ervaren ervan. Ik pak er zelf ook regelmatig een boek bij. Heb je echter niets met de (geschreven) ervaring van een ander of ‘algemene beschrijvingen’ of volg je liever je eigen intuïtie en gevoel in het selecteren van en werken met edelstenen en kristallen? Dat kan natuurlijk ook; de ervaring met stenen is subjectief en wellicht heb jij boeken met uitleg niet nodig.
Ik pak vaak dit dikke boek (bijna 500 pagina’s!) van Robert Simmons erbij. Het bevat meer dan 450 verschillende stenen die elk zeer uitgebreid zijn omschreven in rijke en beeldende taal.
Door de combinatie met co-auteur Naisha Ahsian zijn er eigenlijk 2 verschillende omschrijvingen waarbij die van Ashian duidelijk is ingedeeld naar spirituele, emotionele en fysieke betekenis. Van haar vind je ook een bijbehorende affirmatie voor elke edelsteen. Daarnaast vind je per steen ook basic geologische informatie.
Er is een uitgebreid overzicht van eigenschappen (fysiek en spiritueel/emotioneel) en de stenen die daarbij horen. Dit kan fijn zijn als startpunt als je naar een specifiek thema zoekt. Ik merk echter wel dat de helft van de keren ik niet mijn zoekterm daarin terug vindt. Verder vind je in dit boek ook chakra en element informatie terug en zijn er is veel aandacht voor de verschillende kleur- en andere varianten, zoals bij aventurijn, agaat en jaspis van toepassing is.
Mocht je een iets beknopter boek van Robert Simmons willen lezen dan is ‘De stenenbijbel’ een beter alternatief. Hierin staan net wat meer stenen in, waarschijnlijk omdat deze later is geschreven. De informatie van Simmons is verder nagenoeg gelijk, maar die van Naisha Ahsian vind je niet terug hierin.
Dit boek van Philip Permutt pak ik erbij als ik snel iets wil opzoeken over een steen. Met 178 pagina’s is het een stuk handzamer dan dat van Simmons terwijl het toch heel compleet is met meer dan 400 stenen. Het fijne aan dit boek is dat het op kleur is ingedeeld. Erg handig als je de naam van een edelsteen nog niet weet. Daarnaast stelt het je ook in staat om de eigenschappen te vergelijken van stenen die op het oog veel op elkaar lijken.
Van elke steen staat ook hier de lichamelijk en de emotionele/spirituele eigenschappen omschreven. Daarnaast vind je er chakra informatie terug en twee overzichten waarin je kan zoeken thema.
Zeker als je net begint met edelstenen en kristallen is dit boek van Permutt toegankelijker dan die van Simmons.
In dit boek van R.A. Bonewitz ben ik as we speak aan het lezen en ik vind dit een topboek! Het is zeker een aanrader als je beter wilt begrijpen hoe edelstenen wel èn niet werken.
Dit boek gaat uit van natuurkundige (=wetenschappelijke) principes en aan de hand hiervan wordt uitgelegd wat mythes zijn over edelstenen en kristallen, en wat wel correct is over de werking van stenen. Aan het eind vind je verschillende oefeningen en technieken hoe je met stenen kan werken. Verwacht echter geen omschrijvingen van kristallen en edelstenen.
Dit 3de boek van mijn 5 favoriete must-read boeken over edelstenen ben ik alleen nog maar tweedehands tegengekomen, oa. op bol.com, Marktplaats en Vinted.
Een Nederlands boek, geschreven door Rolf Egberink van Stapel van stenen. Ik heb bij hem ook de cursus ‘Mineralen herkennen’ gevolgd.
In Belazeriet vind je veel informatie over wel 500 stenen die je in andere boeken nooit zal tegenkomen. Tal van (edel)stenen hebben over tijd een naam gekregen met een veelal commerciele inslag. Denk bv. aan lavendelkwarts voor rozenkwarts die een niet dieproze maar een blauwe ondertoon heeft of golden healer voor hematietkwarts. Rolf bespreekt de verschillende synoniemen, handelsmerken en fantasienamen en legt wat de feitelijke samenstelling van de stenen is. Zijn inslag is dus vanuit de mineralogie, maar hij behandelt veel stenen die juist metafysisch worden gebruikt – een groot verschil met het volgende boek uit de lijst.
Het boek is op alfabetische volgorde ingedeeld en bevat niet van alle stenen een afbeelding. Ik vind de toon van Rolf toegankelijk en prettig; ondanks de nadruk op de verantwoordelijkheid van zowel verkoper als koper is het genuanceerd en zeer informatief.
Je kan zijn boek (tweede druk) hier bestellen.
Ik ben dus niet alleen met de metafysische werking van stenen bezig; ik vind het ook erg interessant te lezen over het ontstaan, de samenstelling en de fysische en chemische eigenschappen van stenen en kristallen.
Dit boek van John Farndon pak ik erbij als ik daarover wil lezen (een eerdere druk heet Minibijbel Gesteenten & Mineralen en heeft een roze omslag). Aangezien de focus op de mineralogie ligt, vind je in dit boek veel stenen en mineralen die onbekend zijn voor hun spirituele eigenschappen, en andersom mis je ook voor ons bekende edelstenen.
Dit boek vind ik makkelijk om te lezen en is ook niet zo droog doordat Farndon zijn mineralogische kennis afwisselt met leuke feitjes over het historisch gebruik.
Dit waren ze! Mijn 5 favoriete must-read boeken over edelstenen die ik jou aanraad wanneer je meer wilt leren over de eigenschappen van edelstenen, hun mineralogie en waarom ze wel/niet werken. Ben jij bekend met deze boeken? En wat zijn jouw favorieten?