• Gratis verzending vanaf €100, daaronder €4,99
  • Voor 12u besteld, dezelfde werkdag verstuurd
  • Cadeautje bij je bestelling

9,6 door 1.900+ klanten (beoordelingen)

Hoe kies ik een edelsteen of kristal?

In deze post deel ik 5 manieren om een edelsteen te kiezen.

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel verschillende edelstenen om uit te kiezen. Hartstikke fijn, want dat betekent dat er altijd iets geschikts is voor jou. Maar wat als je overwhelm voelt en je hierdoor niet meer kan kiezen? En hoe zit dat als je online shopt en je een steen niet kan aanraken?

In dit blogartikel vertel ik je hoe je je keuze kan maken en 5 manieren om een geschikte edelsteen te kiezen. Kom je er na het lezen nog steeds niet uit? Stuur gerust een berichtje naar shop@dyona.nl of vul het contacformulier in. We helpen je graag verder!

1. Intuïtie

Wanneer je online zoekt, scroll dan eens door deze sectie. Waar gaat je oog direct naar toe? Bij welke foto blijf je net even wat langer hangen? Waar voel je nieuwsgierigheid? Of misschien zelfs afkeer? Je onderbewustzijn geeft je signalen en als je vervolgens verder kijkt of leest, merk je vanzelf of deze steen bij je past. Springt er niets tussenuit? Lees dan vooral verder.

2. Kleur

Net als met kleding, interieur, je auto etc. kan je voorkeur voor een bepaalde kleur hebben. Bij edelstenen (en kleding!) trek ik bv. snel naar zachte tinten blauw, groen, paars en roze, en voel ik me minder aangetrokken tot bruine, rode en oranje stenen. Vaak hebben stenen van dezelfde kleur op hoofdlijnen een vergelijkbare betekenis. Roze en groen zijn veelal gelinkt aan liefde, blauw aan communicatie en creativiteit, en zwart en rood aan bescherming en aarden. Indien je kennis hebt van de chakra’s, dan zal je deze ook herkennen. Hierover zal op termijn een aparte blog verschijnen, want persoonlijk vind ik dit een hele fijne manier van edelstenen kiezen.

3. Vorm

Hier kan je 2 type vormen onderscheiden: de natuurlijke kristalvorm en de bewerkte vorm. Zgn. ruwe stenen en clusters zijn onbewerkt en vaak komt hier de natuurlijke kristalgroei mooi naar voren. Denk maar eens aan een bergkristal punt, een pyrietkubus, een fluoriet octaeder, een amethist geode of een celestien cluster. Deze stenen hebben vaak wat harde randen of zijn juist kwetsbaar, waardoor ze het meest geschikt zijn om ergens neer te leggen wanneer je mediteert, slaapt of werkt.

Is een steen bewerkt, dan is deze gepolijst, geslepen of getrommeld. Dit gebeurt vaak met stenen die geen duidelijk zichtbare kristalvorming hebben of die extra aantrekkelijk worden in een bepaalde vorm. Je ziet de originele kristalvorming niet meer terug, maar het kan de kleur of glans van een edelsteen juist goed naar voren laten komen. Denk maar eens aan labradoriet of regenboogmaansteen. Maar ook tijgeroog en bergkristal kunnen nóg mooier worden nadat ze geslepen zijn.

Soms heb je een praktische bestemming voor een edelsteen en zit je niet te wachten op harde kanten. Kijk dan eens naar handstenen, trommel/knuffelstenen, bollen, generator punten, etc. De vorm kan verder ook een extra betekenis geven aan je steen. Een bol heeft een gelijkmatige energie en met een punt kan je deze richten. Hartjes en engeltjes versterken wellicht je gevoel van liefde en bescherming. En soms vind je iets er schattig uit zien, omdat het de vorm heeft van een ster. Ook dat is helemaal goed :).

Wil je de energie van stenen in een grotere ruimte of kamer ervaren, ga dan voor grote stukken of edelstenen op een standaard.

4. Beschreven werking/betekenis

Ben je concreet op zoek naar een steen die je kan ondersteunen bij een ontwikkeldoel? Dan helpt het om de omschrijving te lezen of te zoeken op een bepaalde werking. Als je een steen selecteert in de categorie Op naam a-z, dan lees je onder de producten een uitgebreide toelichting. Dit is een combinatie van eigen ervaring en diverse bronnen (veelal boeken geschreven door gerenommeerde auteurs en aangevuld met feitelijke geologische informatie).

Zoek je liever op thema? Kijk dan eens bij de edelstenensets. Of vul het thema in in het zoekveld, bv. balans, liefde of grenzen. Er komen dan er vanzelf suggesties naar voren.

Let wel, de beschreven werking is niet op iedereen van toepassing. Jij kan een steen compleet anders ervaren en dat is helemaal oké. Indien dit voor jou geldt, dan kan je je wellicht beter niet te veel richten op teksten. Focus dan enkel op je gevoel wanneer je naar een steen kijkt of wanneer je deze vasthoudt.

5. Ervaren gevoel

Of en in welke mate je edelstenen en kristallen ervaart verschilt sterk per persoon. Sommige mensen kunnen al ‘door het scherm heen’ de energie van een steen voelen, anderen kunnen een steen lang vasthouden en helemaal niets ervaren. Als je degene bent die wel iets waarneemt, dan moedig ik je aan om dit verder te ontwikkelen! Stel de steen bv. eens een vraag, mediteer ermee of leg haar op een specifiek lichaamsdeel. Mocht je hier veel ervaring mee hebben én onder woorden kunnen brengen wat je ervaart, stuur me dan graag een berichtje via shop@dyona.nl! Ik wil je dan graag interviewen voor een blogartikel.

Als je niets voelt (bij geen enkele edelsteen), dan is dat niet erg. Er is niets mis met je. Edelstenen zijn niet enkel voor hen die de energie voelen; ze zijn er ook voor jou. Je kans alsnog genieten van kristallen door bv. intenties eraan te koppelen, en ze te gebruiken bij meditaties, affirmaties en visualisaties.

Vervolg

Dit zijn 5 manieren om een geschikte edelsteen te kiezen die bij jou of jouw persoonlijke ontwikkeldoel past. Er zijn er nog meer, denk aan de mineralensamenstelling van een steen (hier volgt nog een blog over), geboortemaand/sterrenbeeld, een pendel, etc.

In de komende blogs gaan we verder de diepte in op bovenstaande opties. Wat betekenen de verschillende kleuren en wat is de rode draad daarin? Ervaar je een kristal in ruwe vorm beter dan als deze gepolijst is? Verschilt de energie tussen een handsteen en bv. een punt? Wat als je de werking van stenen niet kan voelen en het echt moet hebben van de ervaring van anderen?

Leuk dat je dit blogartikel hebt gelezen. Welke manieren hanteer jij om een edelsteen of kristal te kiezen?

De waardering van www.dyona.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 1989 reviews.