Zodiac Signs – Zon, Maan & Ascendant

 

Header Zodiac Signs Algemeen

 

Het zonneteken is bij veel mensen wel bekend; dat is namelijk het sterrenbeeld wat bij jou hoort. De meeste mensen weten dan ook nog wel dat je sterrenbeeld bepaald wordt door de dag waarop je geboren bent. Maar dat je sterrenbeeld in de astrologie je zonneteken wordt genoemd, weten alweer een stuk minder mensen. En dat er nog veel meer hemellichamen en planeten zijn die invloed hebben op ons sterrenbeeld en daarmee onze persoonlijkheid en karaktertrekken, is niet zo algemeen bekend. In deze blog leggen we je alles uit wat deze tekens over jou en je persoonlijkheid vertellen.

De bekendste tekens uit je horoscoop zijn je zonneteken, maanteken en ascendant. Je zonneteken, maanteken en ascendant staan samen voor je persoonlijkheid, je gevoelens en emoties en je uitstraling. Het zonneteken staat voor ik/ego, de basis karaktertrekken van je persoonlijkheid. Het maanteken zegt iets over je gevoelens en je emotionele kanten en je ascendant staat voor de manier waarop je jezelf presenteert naar de buitenwereld en de eerste indruk die mensen van jou krijgen.

Het zonneteken

Het zonneteken is het teken wat bepaald wordt door je geboortedag.  Je kunt zeggen dat het zonneteken wordt bepaald door het sterrenbeeld van de dierenriem.  De Zon blijft ongeveer 30 dagen in hetzelfde teken van de dierenriem staan. Het zonneteken wisselt vaak van sterrenbeeld rond de 23e van de maand. Als iemand dus zegt dat hij of zij een Ram is, betekent dit dat de Zon op de geboortedag van die persoon in het sterrenbeeld Ram stond.

In de astrologie staat de Zon voor vitaliteit, je zelfbeeld, een gevoel voor individualiteit, ego en de karaktertrekken waar jij je bewust van bent. Het is het antwoord op de vraag: ‘’Ik ben…’’ en heeft vooral betrekking op hoe je jezelf ziet en ervaart.  Daarnaast staat het zonneteken in verbinding met de creatieve energie die je uitstraalt. Omdat de Zon zo’n vier weken bij elk sterrenbeeld blijft hangen en haar reis langzaam is, is de invloed en energie die zij uitoefent niet zo specifiek. Daarom komt het vaak voor dat je persoonlijkheid en karaktertrekken verschilt van andere sterrenbeeldgenoten. Om die reden zijn het maanteken en je ascendant dan ook heel erg interessant. Zij hebben samen met het zonneteken een invloed op hoe jij als persoon bent en geven een completer beeld dan enkel het zonneteken.

Het maanteken

Naast de Zon, speelt ook de Maan een belangrijke rol in vragen als: wie zijn wij precies? Je maanteken staat voor het sterrenbeeld waarin de Maan stond op je geboortedag. Het maanteken staat in verbinding met het gevoel, emotionele reacties (wanneer dingen niet gaan zoals je wilt) en je onbewuste spirituele eindbestemming. Daarnaast geeft het maanteken aan hoe mensen zich uitdrukken wanneer ze thuis zijn, zich comfortabel voelen en in rust zijn. De Maan staat ook voor je onbewuste en emotionele behoeften en gewoontes.

Gemiddeld staat de Maan twee en een halve dag in elk sterrenbeeld en daarna verschuift zij naar het volgende teken. De invloed van de Maan is hierdoor vrij subtiel en zul je haar invloed vooral merken in zaken die in verband staan met je persoonlijkheid onder de oppervlakte; dus je gevoelens en je onderbewuste zelf. Ook vroeg aangeleerde patronen vanuit je opvoeding of door gewoonte ontstaan kun je vanuit de energie van de Maan onderzoeken.

Kennis van je maanteken kan je helpen met het herkennen van je gevoelens en deze te accepteren en je leren om op een gepaste manier te reageren. De Maan heeft ook een relatie met je humeur. Als voorbeeld: als het maanteken in Tweeling of in Weegschaal staat, ben je vaak heel wisselend in je humeur. Als je maanteken in Boogschutter staat, ben je vaak heel optimistisch.

Ascendant

Je ascendant is het teken dat op het moment van geboorte aan de oostelijke horizon opkomt en ‘rising’ is. Je ascendant staat voor de manier waarop je jezelf presenteert aan de buitenwereld, waarop je jezelf uit en de manier waarop anderen jou zien en gaat over je uiterlijk. Het is eigenlijk de eerste impressie die anderen van jou krijgen. Het staat ook voor de manier waarop jij jezelf openstelt naar anderen en daarmee is het als het ware jouw sociale persoonlijkheid.

Je ascendant blijft ongeveer 2 uur in hetzelfde teken staan. Volgens de astrologie is het de jij die je presenteert aan de rest van de wereld. Het gaat dus meer over hoe je overkomt dan hoe je je vanbinnen voelt. Het heeft te maken met hoe je gezien wil worden en sommige astrologen zijn zelfs van mening dat het je fysieke uiterlijk (je lichaam) kan beïnvloeden. Als voorbeeld: een Kreeft ascendant heeft vaak een rond en zacht gezicht. Je ascendant zorgt ervoor dat astrologie veel meer gepersonaliseerd wordt. De invloed van de ascendant is minder algemeen dan bijvoorbeeld het zonneteken.

Je ascendant heeft meer invloeden die je vooral aan het ontwikkelen bent als je nog wat jonger bent. Naarmate we ouder worden, groeien we meer naar ons zonneteken. Hoe ouder je wordt, hoe meer je gaat leven naar je eigen identiteit en dus ontwikkelen we die kwaliteiten gedurende ons leven. Als je jonger bent en minder zeker bent van wie je bent, zijn we geneigd ons meer te gedragen naar hoe we gezien willen worden. Dit wordt minder belangrijk naarmate we ouder worden.

Jouw eigen tekens berekenen

Wil je erachter komen wat jouw zonneteken, maanteken en ascendant zijn? Dan kun je dit berekenen via verschillende websites. Een Engelstalige website die wij bij Dyona erg fijn vinden, is: www.astro.cafe.astrology.com. Klik dan op birth chart, vul de benodigde gegevens in (je geboortedatum, geboortetijd en geboorteplaats) en klik op submit. Hierna krijg je een heel overzicht van de posities van alle planeten in jouw persoonlijke chart.

Nog meer weten?

Wil je nog meer weten over de sterrenbeelden? Dan hebben we ook nog een algemene informatie blog geschreven; die vind je als je hier klikt.  Wil je meer weten over de Zodiac Signs en de Crystal sets die daarbij horen? Lees dan onze blogs over alle sterrenbeelden of mail naar [email protected]

Gerelateerde berichten

Zodiac Signs – Sterrenbeelden in het algemeen

Zodiac Signs – Sterrenbeelden in het algemeen

Iedereen is waarschijnlijk wel bekend met het begrip sterrenbeeld. Maar niet iedereen is ook bekend met wat het precies inhoudt en wat je er allemaal mee kan doen. Vandaar dat we je meenemen op een reis door het heelal en langs de sterren. En beginnen we met de vraag...

Cleansing: hoe, waar en waarom?

Cleansing: hoe, waar en waarom?

In de webwinkel van Dyona vind je een eigen pagina voor cleansing artikelen. Al deze artikelen ondersteunen bij het reinigen van een ruimte, een voorwerp of jezelf. Maar waarom is cleansing belangrijk? En wanneer kan je nou het beste salie gebruiken en wanneer juist...

Zodiac Signs – Ram

Zodiac Signs – Ram

  De Ram is het sterrenbeeld dat bij de periode 21 maart tot en met 20 april hoort.  De Ram is het eerste teken in de dierenriem. Omdat de Ram vanaf 21 maart het beginpunt is van de dierenriem, is het de vertegenwoordiger van de lente. Een Ram staat onder andere...

Zodiac Signs – Stier

Zodiac Signs – Stier

De Stier is het is het sterrenbeeld dat bij de periode 21 april tot en met 21 mei hoort. Als Stier ben je praktisch en nuchter ingesteld, maar ben je ook erg sensueel en een echte levensgenieter! Een Stier kan een wat gulziger karakter hebben. Het zijn de Bourgondiërs...

Zodiac Signs – Tweelingen

Zodiac Signs – Tweelingen

De Tweelingen is het sterrenbeeld dat bij de periode 22 mei tot en met 21 juni hoort. Tweelingen hebben over het algemeen een intelligente en communicatief sterke persoonlijkheid. Dit komt mede door het element lucht dat bij de Tweelingen past. Je bent nieuwsgierig en...