Tevreden zijn met jezelf

Het is best gek om erover na te denken: tevreden met jezelf zijn. Want waarom zou je ontevreden over jezelf zijn? Je bent toch gewoon wie je bent? Terwijl ik dit schrijf hoor ik alweer een stemmetje in mijn hoofd denken ‘HAHA Elise, wie maak je dat wijs’ en dat stemmetje heeft gelijk. Er zijn heel veel redenen om niet tevreden te zijn met jezelf tegenwoordig. Gelukkig zijn er ook heel veel redenen om dat wél te zijn en zijn er stenen die je hierbij ondersteunen. In dit artikel vertel ik je er alles over.

De druk van buitenaf

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: ik heb een grondige hekel aan Instagram tijdlijnen met alleen maar blije gezichtjes en de meest fantastische verhalen. Niemand is altijd compleet gelukkig en tevreden en ook dat mag gezien worden. Maar ik snap ook dat mensen hun ongelukkige momenten niet delen: het ‘hoort’ niet. Dat soort dingen bespreken je met mensen dichtbij je en je praat niet over je angststoornis met je duizenden volgers. Mensen hebben toch snel het idee dat ze de vuile was buiten hangen. Terwijl het gewoon onderdeel van het leven is. Tegenslagen horen bij het leven. Sterker nog: tegenslagen maken je sterker als persoon. Gelukkig wordt het wel steeds minder taboe om ook over je ongelukkige en ontevreden momenten te praten in het openbaar, maar vooralsnog heerst er een groot taboe op (soms) ongelukkig en ontevreden zijn. Mijn advies; durf erover te praten. Zoek ook mensen om je heen waarmee je hierover kunt praten. En anders is er altijd een plek voor jou om gehoord te worden in Dyona’s Facebookgroep.

De lessen van ontevreden zijn

Eén van mijn grootste lessen van de afgelopen jaren is dat ik krachtiger ben geworden door tegenslagen. Dankzij mijn angststoornis heb ik enorm veel over mijzelf geleerd, ben ik de waarde van het leven meer gaan erkennen en geniet ik van de kleine dingen. Wanneer de omzet van Dyona even bedroevend was, leerde ik om nog meer out of the box te denken én leerde ik om te vertrouwen op het universum dat alles met elkaar verbonden is en linksom of rechtsom wel goed kwam. Misschien ook wel de andere grote les voor mij: het universum vertrouwen.

Wanneer je de lessen wil zien van ontevredenheid, tegenslagen en ongelukkig zijn is het allereerst heel belangrijk dat je er van een afstandje naar leert kijken. Dit betekent dat je de emoties los mag laten en er als buitenstaander naar mag kijken. De vragen die mij altijd goed helpen zijn:

  1. Is het werkelijk zo erg wat er gebeurd?
  2. Is het waar wat ik over de situatie denk?
  3. Welke dingen kunnen er ontstaan vanuit deze situatie?

Je gaat hierdoor omdenken, een belangrijke eigenschap van mensen die succesvol zijn in het leven. Wanneer je midden in een situatie zit, is het lastig om te gaan omdenken. Toch heb ik gemerkt dat hoe sneller je met het omdenken begint, hoe korter het vervelende gevoel van ontevredenheid is en hoe sneller je de schouders er weer onder zet en er iets goeds van maakt.

Trouwens, nog even over dat ‘succesvol zijn in het leven’. Succesvol zijn heeft niets met geld, macht of aanzien te maken. Het heeft te maken met tevreden zijn met jezelf en met je leven. Als jij tevreden bent met wie je bent en met je leven, ben je succesvol.

Optimisme is de weg naar tevredenheid

Veel mensen zijn van nature een beetje pessimistisch. Een beetje dan hè. Baby’s hebben meestal heel veel optimisme omdat zij nog niet verder denken dan het moment zelf. Kinderen leren als ze ouder worden dat er zoiets is als gevaar en het grote onbekende en vanaf dat moment kickt het pessimisme erin. Wanneer we ouder zijn, is het een belangrijke kwestie om het pessimisme af te leren en voor sommigen is dat echt een groot punt van ontevredenheid. Ik ben van nature behoorlijk optimistisch en herhaal dan ook vaak een zin van Pippi Langkous ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’. Eigenlijk is dat dé zin voor pessimisten om dat pessimisme af te leren. Denk er maar eens over na hoe vaak je van te voren denkt dat iets niet gaat lukken. Het lukt dan meestal ook niet. Gedachten vormen je wereld: als je denkt dat je iets wel kunt, zal de kans véél groter zijn dat het je ook echt gaat lukken. En dat werkt ook zo met tevreden zijn. Denk hier positief over en je zult je positiever gaan voelen. Mindset is van groot belang bij tevreden zijn. Als jij maar blijft zeggen dat je jezelf dik vindt, zal dat ook je overtuiging zijn. Zeg eens wat vaker tegen jezelf dat je mooi bent. Het zal zóveel verandering teweegbrengen!

De magie van stenen

Stenen zijn ondersteuners en bij een optimistischer en meer tevreden leven staan zij ook voor ons klaar. Er zijn twee stenen die ik heel geschikt voor een goede dosis positiviteit en dat zijn oranje calciet en zonnesteen. Beide stenen hebben echt een positieve energie en zijn letterlijk het zonnetje in huis. Zij helpen je om optimistisch in het leven te staan en brengen een glimlach op je gezicht. Beide stenen zijn energetisch verbonden met het zonnevlecht chakra. Dit is het chakra van onder andere balans, innerlijke kracht en durf. (Denk nog maar eens aan de uitspraak van Pippi Langkous!)

Wanneer je ontevreden bent, maar dat het meer een sluimerend gevoel is en je niet precies weet waar het in zit kan je eens kijken naar de groene opaal. Deze steen brengt je terug naar jezelf: naar wie je was before everything happend. Zij maakt verbinding met het hartchakra en staat voor zelfliefde, natuur en verbinding.

Wil je graag meer advies welke stenen jou kunnen ondersteunen? Mail ons of maak gebruik van het contactformulier.

Gerelateerde berichten

Ondersteuning bij je spirituele ontwikkeling

Ondersteuning bij je spirituele ontwikkeling

Wij bij Dyona ervaren dagelijks wat edelstenen voor je kunnen doen. En wij delen daarom ook graag onze ervaringen met jou! We merken dat mensen die voor het eerst stenen kopen, vaak aan het begin staan van hun spirituele ontwikkeling. Het is dan ook logisch dat het...

Duimstenen

Duimstenen

Wel eens gehoord van een duimsteen? Duimstenen; heb je daar wel eens van gehoord? Dit zijn (edel)stenen waarbij een inkeping in de steen is geslepen. Je zult merken dat je duim precies in die inkeping past en dat je automatisch over de steen begint te wrijven. Door...

Creëer een magische sfeer in je woonkamer met edelstenen

Creëer een magische sfeer in je woonkamer met edelstenen

Creëer een fijne energie in je woonkamer Wij snappen bij Dyona dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet met al die soorten edelstenen. Welke edelstenen passen nou goed in je huiskamer? Wij vertellen het je! Want het is toch het heel fijn als je in het hart van...