Palo santo – het heilige hout

Palo santo wordt ook wel het heilige hout genoemd en wordt gebruikt om een ruimte of een persoon te reinigen. Door een stokje van dit hout te laten branden, zal de rook je voorzien van een heerlijke kruidige houtgeur en een energie van heelwording en zachtheid. Deze houtsoort heeft soortgelijke werking als bijvoorbeeld witte salie, maar is milder qua energie en geur. Persoonlijk gebruik ik het bijna dagelijks om even lekker in mijn eigen energie te komen. Al eeuwen wordt palo santo gebruikt vanwege de sterke spirituele eigenschappen en tegenwoordig ondersteunt dit hout ons bij rituelen, reiniging en bescherming.

Zo gebruik je palo santo

Steek één eind van het stokje aan, laat enkele seconden branden en blaas de vlam uit. Laat de rook over jezelf, het voorwerp of door je huis gaan. De heerlijke geur van Palo Santo kan je ook goed gebruiken bij meditaties, het zal je direct kalmeren en je hoofd tot rust brengen. Gebruik bij palo santo altijd een vuurvaste schaal zoals een abalone schelp met wat zand erin. Wil je weten hoe je een cleansing ritueel doet? Klik dan Hier

De oogst 

Palo santo wordt niet voor niets heilig hout genoemd. Al járen wordt dit hout gebruikt vanwege de reinigende eigenschappen en om muggen te weren. Als essentiële olie wordt het ingezet bij angsten, depressie en griep symptomen. Deze houtsoort heeft zijn sporen verdiend in de spirituele community en ik ken veel mensen die de voorkeur geven aan dit hout als cleansing tool. Omdat het vroeger werd ingezet voor spirituele doeleinden, kan het alleen worden geoogst van reeds overleden bomen of afgevallen takken. De boom, Palo Santo Bursera Graveolens, moet dus op natuurlijke manier zijn hout loslaten om het doel van reiniging te vervullen. Dit is tevens meteen een mooie spiritual practice: wanneer je iets plukt of oogst, laat je dan altijd wat staan voor de natuur om te herstellen. Heb je dus een salie plant in je tuin staan waar je zelf een smudge van zou willen maken? Laat altijd wat takken staan en haal niet de hele plant leeg.

Helaas komt er eens in de zoveel tijd een verhaal boven water wat massaal wordt gedeeld op social media, waar maar weinig van waar blijkt te zijn. Afgelopen jaar gaat er zo’n verhaal rond over palo santo, wat helaas niet waar is. Zo wordt er gezegd dat we deze houtsoort niet meer mogen gebruiken omdat de boom bedreigd zou zijn. De verwarring ontstaat doordat er twee bomen in zuid Amerika zijn die palo sano worden genoemd, waarvan één er wordt bedreigd namelijk de Bulnesia sarmientoi. De palo santo die wordt gebruikt voor spirituele doeleinden komt van de Bursera graveolens en is niet bedreigd.

Meer dan een cleansing tool

De palo santo die wij als spirituele community gebruiken helpt een handje bij het ondersteunen van de bevolking: het hout levert wat op. Door meer vraag zijn er betere prijzen en stijgt het inkomen voor de mensen die met de bomen werken. Dit hout is een bron van inkomen voor de bevolking. En omdat duurzaamheid een steeds belangrijker onderwerp is, worden bomen niet gekapt en worden er met de opbrengsten van de stijging in vraag naar palo santo extra bomen geplant. Tevens is de geur van de stokjes sterker wanneer het hout op natuurlijke wijze is gedroogd. Het kappen van deze boom voor het  hout zoals wij het gebruiken levert dus vooral slecht materiaal op en daar heeft niemand behoefte aan.

De boom groeit goed, redelijk snel en heeft maar weinig nodig om te groeien. De boom laat regelmatig takken los net zoals iedere andere boom en doordat er zóveel bomen in bijvoorbeeld Ecuador staan, zorgt dit voor een constante voorziening in palo santo. Reken daarin mee dat je ontzettend lang met een stokje doet en voilà: een duurzame cleansing methode.

Palo santo van Dyona is dus juist duurzaam en ontzettend fijn om in je rituelen of dagelijkse bezigheden te gebruiken. Klik hier om palo santo te kopen of klik hier om meer te lezen over het cleansing ritueel.

Wil je hier meer over weten? Klik dan Hier en lees vanuit eerste hand hoe er met palo santo in Ecuador wordt omgegaan.

Gerelateerde berichten

Ondersteuning bij je spirituele ontwikkeling

Ondersteuning bij je spirituele ontwikkeling

Wij bij Dyona ervaren dagelijks wat edelstenen voor je kunnen doen. En wij delen daarom ook graag onze ervaringen met jou! We merken dat mensen die voor het eerst stenen kopen, vaak aan het begin staan van hun spirituele ontwikkeling. Het is dan ook logisch dat het...

Duimstenen

Duimstenen

Wel eens gehoord van een duimsteen? Duimstenen; heb je daar wel eens van gehoord? Dit zijn (edel)stenen waarbij een inkeping in de steen is geslepen. Je zult merken dat je duim precies in die inkeping past en dat je automatisch over de steen begint te wrijven. Door...

Creëer een magische sfeer in je woonkamer met edelstenen

Creëer een magische sfeer in je woonkamer met edelstenen

Creëer een fijne energie in je woonkamer Wij snappen bij Dyona dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet met al die soorten edelstenen. Welke edelstenen passen nou goed in je huiskamer? Wij vertellen het je! Want het is toch het heel fijn als je in het hart van...