Onderhoud van stenen – deel 1

Gistermiddag werd ik gebeld door iemand die nog niet zo bekend is met stenen. Hij had zijn onderzoek al goed gedaan, veel websites bezocht en had allerlei ‘maniertjes’ van hoe je met stenen moet werken. Van ontladen tot opladen, van reinigen tot in het maan- of zonlicht leggen. Ik schrok ervan hoe ingewikkeld het was en hoeveel ‘verhalen’ erover de ronde doen. Dit heeft mij geïnspireerd om een blogreeks te schrijven over hoe het onderhoud van stenen in mijn ogen werkt. Vandaag laat ik je kennis maken met mijn visie op je stenen reinigen met water – en dus vooral waarom dit niet mijn voorkeur heeft. Wil je meer weten over wat reinigen is? Klik dan hier.

Het verhaal van reinigen onder water

Vandaag zag ik op Instagram een bericht over ‘how-to kristallen opladen bij volle maan’. Volgens de schrijvers kan je ze in een bakje water leggen met de intentie om te zuiveren en op te laden met positieve energie. Om de stenen te reinigen kan je ze ook onder de kraan houden, want het stromende water reinigt de stenen. Gelukkig zetten ze er wel bij dat niet alle stenen geschikt zijn om in het water te doen, want dat gaat regelmatig fout. (Let dus op mensen; stenen zijn niet allemaal geschikt om onder water te houden!). Vervolgens reageren ze op iemand die vraagt hoelang stenen onder de kraan gehouden moeten worden om ze te reinigen. Ze schrijven dat je de stenen zo’n 5 minuten onder stromend water moet houden. En dat zette mij aan het denken en rekenen.

Begrijp me niet verkeerd. Iedereen heeft eigen manieren om te werken met stenen. En dat is helemaal oké. Al vind ik het veel van de manieren die worden beschreven onnodig ingewikkeld en geloof ik helemaal niet in ‘ontladen of opladen’ (lees hier daar meer over). Maar stenen onder de kraan houden vind ik toch één van de meest bizarre ondernemingen. Laten we eens samen nadenken over wat we doen als we stenen onder de stromende kraan reinigen:

400 koppen thee

Wanneer we de keukenkraan laten lopen verbruikt een oude kraan gemiddeld 12-15 liter water per minuut en een moderne kraan zo’n 8-12 liter water per minuut. Laten we hopen dat de kraan niet helemaal wordt opengezet en er vooral veel moderne kranen zijn, waardoor het verbruik zo’n 8 liter water per minuut is. Wanneer je je stenen dus 5 minuten onder de kraan houdt, verbruik je dus 40 liter per keer dat je je stenen reinigt. Helemaal bizar wordt het natuurlijk als je heel veel stenen hebt die allemaal 5 minuten onder de kraan moeten. Twee rondes van 5 minuten betekent dus dat je 80 liter water hebt verbruikt.

80 liter. Dat zijn 400 koppen thee. Er wordt dus 80 liter verbruikt om je stenen te reinigen. Per keer. Dus als je dat met iedere volle maan doet, zo’n 12x per jaar… Dat is dus gewoon 960 liter! Daarnaast is koud water erg koud, dus wordt er ook geschreven dat je lauwwarm water moet gebruiken. Dan gebruik je naast al die liters dus ook nog gas. En dan denk ik meteen ‘Doen mensen dit echt?’ Welk weldenkend mens gaat zoveel water verbruiken hiervoor? Kostbaar water, niet alleen voor onze portemonnee maar vooral ook voor de aarde.

Het Instagram account is van een bedrijf dat staat voor bewust leven, toch raden ze aan om zoveel liters water te verbruiken. En echt, dit is gewoon één voorbeeld. Er zijn zóveel mensen, sites en boeken die dit aanraden. Wat mij betreft is dit echt achterhaalt. Een andere methode is de stenen in een bakje met water doen. Snap ik ook niet, het reinigen van iets is een ritueel. Niet iets wat je even snel doet: bakje water vol laten lopen, stenen erin en klaar. En helemaal bizar wordt het dat het massaal in plastic bakjes wordt gedaan. Plastic! Als iets toch nul of slechte energie heeft is het wel plastic.

Het alternatief

Bij deze dus mijn oproep: Stop met het gebruiken van water om je stenen te reinigen. Gebruik bijvoorbeeld palo santo, het heilige hout. De bomen waar de takken vanaf vallen produceren zuurstof en palo santo wordt geoogst van takken die op de grond zijn gevallen, die de boom dus zelf heeft losgelaten: dat is pas een win-win! Of ga op zoek naar bijvoet in de zomer (groeit overal in NL!), laat het drogen en gebruik dat om je stenen mee te reinigen. Water is dus gewoon niet meer nodig. Er zijn zoveel andere manieren!

En bovenal: heb vertrouwen in je stenen. Zij zijn miljoenen jaren oud. Hun energie is zoveel puurder dan wat dan ook. Zelden hebben ze maar een reiniging nodig: hun energieveld is super stevig, stabiel en krachtig. Heb je toch het gevoel dat ze een reiniging nodig hebben? Kijk dan eerst eens naar jezelf en reinig jezelf. Vaak maakt dat al een groot verschil.

Klik hier voor een kort reinigingsritueel
Interesse in palo santo? Klik hier voor meer informatie.

Gerelateerde berichten

Ondersteuning bij je spirituele ontwikkeling

Ondersteuning bij je spirituele ontwikkeling

Wij bij Dyona ervaren dagelijks wat edelstenen voor je kunnen doen. En wij delen daarom ook graag onze ervaringen met jou! We merken dat mensen die voor het eerst stenen kopen, vaak aan het begin staan van hun spirituele ontwikkeling. Het is dan ook logisch dat het...

Duimstenen

Duimstenen

Wel eens gehoord van een duimsteen? Duimstenen; heb je daar wel eens van gehoord? Dit zijn (edel)stenen waarbij een inkeping in de steen is geslepen. Je zult merken dat je duim precies in die inkeping past en dat je automatisch over de steen begint te wrijven. Door...

Creëer een magische sfeer in je woonkamer met edelstenen

Creëer een magische sfeer in je woonkamer met edelstenen

Creëer een fijne energie in je woonkamer Wij snappen bij Dyona dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet met al die soorten edelstenen. Welke edelstenen passen nou goed in je huiskamer? Wij vertellen het je! Want het is toch het heel fijn als je in het hart van...