Mercurius retrograde: A survival guide

In de spirituele wereld is Mercurius retrograde inmiddels een begrip en misschien heb je er ook al eens over gehoord. Hoogste tijd om jou te vertellen wat deze retrograde inhoud en dan leg ik je ook meteen uit wat je zelf met deze retrograde kunt doen om er goed mee om te gaan (en ervan te leren!)

De planeet Mercurius

Mercurius is de planeet die het dichtst bij de zon staat, heeft geen manen en heeft lijkt qua uiterlijk veel op de Maan. Het is de kleinste planeet in ons zonnestelsel en dankt zijn naam aan de god Mercurius, de god van handel en reizigers. In de astrologie is Mercurius is de planeet van communicatie, kennis, leren, praten en denken. Hoe wij ons uitdrukken in taal en hoe wij communiceren met anderen bevat de energie van Mercurius. Mercurius geeft een nieuwsgierige energie, maar deze kan enorm rusteloos zijn.

Wat is Mercurius retrograde?

Vanuit de Aarde gezien lopen planeten vooruit, dit wordt prograde genoemd. Zo nu en dan lijken ze op de rem te trappen en traag achteruit te lopen. Dit komt doordat de Aarde op dat moment een planeet in zijn omloop van de Zon in gaat halen en daarmee een andere planeet inhaalt. Het is dus niet ‘echt’ zo dat een planeet terug gaat in zijn baan, maar voor ons ziet het er wel zo uit als wij naar die planeet kijken.

Voorbeeld van een retrograde met Mercurius:

Mercurius draait met een grote snelheid om de zon en reist in ruim een jaar door alle twaalf tekens (sterrenbeelden). Maar ongeveer drie keer per jaar trapt deze planeet vanuit ons zichtpunt op de rem en glijdt hij vervolgens traag achteruit door het universum. Na ruim drie weken draait hij weer terug en pakt hij zijn volle snelheid vooruit weer op. Dat gebeurt niet echt, maar dat lijkt dus zoals we de planeet vanaf de aarde observeren. De aarde haalt Mercurius dan als het ware in op een bepaald punt in, waardoor deze achteruit lijkt te gaan. In de astrologie heet dat een retrograde. Tijdens deze periodes ervaren we alles wat met de energie van Mercurius te maken heeft sterk vertragend of komt er spanning op te staan. Ook wij lijken ons om te keren om op veel (gedane) zaken en afspraken terug te komen en meer in ons zelf te keren, wat onder andere de communicatie toch wat lastiger maakt. Met veel onrust tot gevolg.

De goede en minder goede kanten van Mercurius retrograde

Tijdens de retrograde periode kan je meer last hebben van spraakverwarringen, miscommunicatie of van onverwachte en emotionele uitbarstingen van jezelf en mensen om je heen. Veel van wat met communicatie, verkeer en handel te maken heeft – zoals de telefoon, internet, de post, vervoer, bestellingen, aankopen en afspraken – loopt vast of vertraging op of gaat anders dan gepland. Dit komt onder andere omdat wij zelf nu minder geduldig en oplettend zijn. Het is geen goede tijd voor hele belangrijke beslissingen of het tekenen van contracten, al kom je daar natuurlijk soms niet onderuit. Handig is dat je alles goed overweegt en een tweede én derde keer goed doorleest.

Anderzijds is het een goede tijd om dingen af te maken en los te laten. Dingen die je vergeten bent komen nu weer naar boven en het is een goede tijd om dingen te onderzoeken.

Mijn persoonlijke ervaring is dat er tijdens mercurius retrograde echt meer dagen zijn dat niets lijkt te werken, met name op elektronisch gebied. Ook is het veel lastiger communiceren en zijn er de heftigste discussies vanwege miscommunicatie rond deze tijd. Het is dus echt goed om extra na te denken voordat je iets zegt of dat ene whatsappje verstuurd.

Stenen ter ondersteuning

Natuurlijk zijn er een aantal stenen die jou kunnen ondersteunen wanneer er een retrograde is. Labradoriet vind ik een goede steen om bij je te dragen tijdens de retrograde van Mercurius. Deze steen helpt je om de goede kanten van dit moment te zien en helpt je om de lessen te zien die je op je pad krijgt tijdens deze periode. Daarnaast is de zwarte toermalijn natuurlijk ook een goede steen. Deze helpt je met het nadenken voordat je iets zegt en houd je goed geaard. Ook kan de zwarte toermalijn ondersteuning geven om de chaos die regelmatig rond een retrograde ontstaat het hoofd te bieden. De derde steen die ik prettig vind bij een retrograde is fluoriet. Deze steen helpt je om faalangst het hoofd te bieden en wanneer je het gevoel hebt dat er te veel informatie op je af komt, helpt fluoriet jou om hier overzicht in te scheppen.

Mercurius retrograde is alleen vervelend als je niet mee stroomt met de stroom van het universum. De stenen kunnen jou helpen om de stroming te ervaren en je hiermee te verbinden.

Retrogrades van Mercurius in 2020 en 2021

18 februari 2020 – 9 maart 2020
17 juni 2020 – 12 juli 2020
13 oktober 2020 – 3 november 2020

30 januari 2021 – 20 februari 2021
29 mei 2021 – 22 juni 2021
27 september 2021 – 18 oktober 2021

 

Gerelateerde berichten

Ondersteuning bij je spirituele ontwikkeling

Ondersteuning bij je spirituele ontwikkeling

Wij bij Dyona ervaren dagelijks wat edelstenen voor je kunnen doen. En wij delen daarom ook graag onze ervaringen met jou! We merken dat mensen die voor het eerst stenen kopen, vaak aan het begin staan van hun spirituele ontwikkeling. Het is dan ook logisch dat het...

Duimstenen

Duimstenen

Wel eens gehoord van een duimsteen? Duimstenen; heb je daar wel eens van gehoord? Dit zijn (edel)stenen waarbij een inkeping in de steen is geslepen. Je zult merken dat je duim precies in die inkeping past en dat je automatisch over de steen begint te wrijven. Door...

Creëer een magische sfeer in je woonkamer met edelstenen

Creëer een magische sfeer in je woonkamer met edelstenen

Creëer een fijne energie in je woonkamer Wij snappen bij Dyona dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet met al die soorten edelstenen. Welke edelstenen passen nou goed in je huiskamer? Wij vertellen het je! Want het is toch het heel fijn als je in het hart van...